lördag 21 november 2009

Ukulele

Blogg 19/11

Gert

En dag kan lätt försvinna i ett virrvarr av små och stora händelser. Vi skulle bara köpa lite förnödenheter och packa i dem i båten. Uppdelade i tre grupper attackerade vi Las Palmas. Jag och Eric var avdelade i IKEA-kommandot. Vi inledde försiktigt med att besöka fyra av Las Palmas fem musikaffärer. Vi kunde snart konstatera att ön är fullständigt underutvecklad. Ingen stans fanns det en ukulele att finna. Vår tröst fick istället bli en ¾ stor gitarr till vilken vi köpte det fulaste fodral som sannolikt tillverkats. Gitarren var väldigt nedstämd när vi träffade den, men vi har nu muntrat upp den. När jag skriver detta klockan 24 har just Oscar spelat ”jag hade en gång en båt” med sång av Anders, Claes och Annette. Man undrar vart detta skall ta vägen. Förmodligen kommer vi att ha tränat in ett antal kommande hits på vägen över.
IKEA i Las Palmas är en chock för en svensk. Man tror att man är tillbaka på hemmaplan när man går runt bland KLIPPAN, BILLY, PEPPARKAKOR, SVENSK VODKA och KAVIAR. Vi köpte kuddar, garderobsinredningar, packlådor och julskinka till fam. Lagerbergs julfirande. Med lite julgranspynt i näven går man ut i 25 graders värme och undrar vem som ställt om almanackan. Klagar gör vi dock inte!
Efter ett idogt navigerande i Las Palmas kom vi slutligen till hamnen och dumpade dagens fångst. Eric och jag tyckte nog vi varit duktiga och handlat mycket. Vi fick dock snart möta våra övermän när vi åkte iväg för att lasta in vad Claes och Oscar lyckats handla på sig under en halv dag i varuhuset.
Efter en bättre middag infanns sig friden efter ännu en dag närmare det stora äventyret. Ikväll var det mycket snack om rating och vilka båtar vi måsta/borde/ska segla fortare än. Det känns tydligt att det inte ”bara” är en översegling. Tävlingsmomentet gör det hela än mer spännande.
Jag kan bara konstatera att jag är väldigt lyckligt lottad att få vara här just nu. Lika mycket som jag njuter av stunden ser jag fram emot nästa dag!

Claes

Dagen började med ett visst uppvaknande, dusch frukost och sen…
Oscar och Claes till stormarknad för bunkring. Efter 4,5 timmar, 10 kundvagnar, vatten 500 l, dricka 10 flak, bake-off bröd, för 21 dagar x 7 personer x 3 tillfällen per dygn, otaliga konserver, 20 kg kaffe, marmelad, kex bläckfiskkonserver, samt ett 60 tal andra ingredienser som behövs för 21 dagar à 3 måltider som fortfarande 7 personer skall inmundiga. Vi kan alla hyllor och gångar i denna affär, vi vet att alla varor vi ser i Sverige finns här men med en förskjutning i namnet. T.ex. köpte vi av misstag dekaffinierat kaffe, vilket inte är det bästa under trötta nätter på Atlanten. Vid båten skall alla kackerlackor utrotas, vilket sker med avprutningar av Gert samt dito avtorkningar, allas konserver mister sina etiketter, avspolas samt märks med t.ex. Gerts kalmaritiska kåv…=korv
Därefter sker stuvningen under ledning av stuvbiten Oscar. Båtens utrymmen är outgrundliga och enorma, varför allt nu är sjöstuvat. Besättningen så trött vacklar in på Pier 19 bra restaurant där mat ätes, vin drickes vilket får Gert i högform inbeställa kubansk cigarr och mörk rom. Vi gapar, beundrar, och passivröker. Imorgon skall alla färskvaror och frysvaror inhandlas. Denna båt är den mest vällastade båt som gives i denna regatta. Vad gäller besättning, mat, dryck och segel. Nu börjas det.-…-

Anders

Sol, lätt dagg, gummibåten över till Don Pedro som reserverat 8 frallor till oss klockan 08.00. Sedan är det full swing på besättningen. Att handla specerier för € 1000 i 10 kundvagnar kräver sin planering för att dels köpa det vi behöver och att inte handla med hjärtat och köpa fel. Ca 500kg mat för 160 mandagar kräver också sin planering och stuvning ombord.
Vi blandar denna upplevelse och otium med tryggheten att fått frusen julskinka från IKEA med att vi endast har 25 båtar framför oss i handikapp. Det betyder att har vi i cruising klassen fler än 25 båtar före oss i mål, så har dessa seglat ”fortare”. Jämför Hcp…
På fredag kommer fruset kött och frukt/grönsaker. Det är inte bara att handla efter köplusten. Frys och kyl måste räcka, 125l frys och 160l kyl räcker inte utan att ge avkall på normala kommunal varor. Claes och Oscar har fixat 3 veckors meny för att optimera menyerna under strikta förhållanden. Vi äter inte frystorkat och får både öl, mjölk, juice, te, kaffe och mycket vatten (3 liter per dag)
Nu har vi ätit och Oscar får, sittandes på durken, proffsiga lektioner att spela gitarr, ett instrument inköpt i rutigt fodral. Annette provkör datorn för att testa nerladdning av Routing program för överfarten som vi abonnerar på från en metrolog i Norge. Vi får löpande info om bästa kurs, väderprognos och båtens kapacitet. Det känns nästa som Volvo Ocean… Shore Crew! Inte illa.
Allt är under kontroll. Det är få fartygschefer som kan mäta sin besättning med min.