fredag 6 november 2009

Goda vänner
Bara den som varit ute och seglat och särskilt en bit från Sverige, kan föreställa sig att allting tar längre tid. Det finns dessutom mycket nytt att både uppleva och anpassa sig till.


Bara att få våra väntade försändelser, vilka redan var på plats i Las Palmas var ett pussel. Tur att mobiltelefon är uppfunnen för att inte tala om kontanter. Ta betalt kan dom.


Ett särskilt tack till Magnus på Blue Peter i Henån som fixade hit vår varmvattenberedare och Fanny på Lund Sails som ordnade med vår nya Spinnaker Parasailor. Att få grejor som passar PERFEKT, när man jobbat mer än en dag, för att få bort den gamla under watermakern, det är lycka. Att alla nödvändiga kopplingar packats med gör jobbet nice.


Med allt på plats igen inkl. Watermakern så strulade den, men med stort engagemang från Ronny på Mastervolt gick problemen att lösa, en hängd magnetventil och en ärgad salinity probe ,salttestare fick oss att återigen uppskatta servicen från våra vänner i land. Vem hittar en ”hängd” magnet ventil på telefon, jo Ronny! Nu gör vi över 100 liter bra vatten per timme och kör var dag så att allt blir varmkört till den stora sträckan på 2500 miles. Tanken är att vi skall kunna duscha och köra en tvättmaskin när vi seglar över Atlanten.


Pers vecka ombord var både så trevlig och gick så fort att vi inte hann skriva en blogg. Läs därför Pers egen. Tack för den. Vi seglade 450 M tillsammans.Även det gick fort med dygnsdistans på mer än 200 M.


Efter en vecka med reparationer och underhåll i Las Palmas kom vår Köks Mästare Anders Olsson på besök.


I rätta vindar var vi ute och fixade vår genaker, men framförallt testat vår Nya Spinnaker. Parasailorn verkade leva upp till allt vad broschyren lovar. Kolla bild och parasailor.com.

238 m2 segel med drive som klarar mer och ger lyft.

Det skall forsa om stäven!

Anders O förgyllde tillvaron ombord likväl som Per.


Att få vänner ombord som kan båtliv och segla gör allt enkelt och mycket trevligt. Livet ombord är enklare att leva när det alltid är varmt och skönt. Inga värmare, ingen nederbörd, skönt i vattnet, massor av trevliga människor. Ligger man dessutom på svaj slipper man Harbour fees.


Med Anders O ombord seglade vi till Teneriffa, hyrde bil i 2 dagar och hamnade på Teide, 3550 m i klart väder med stiltje. Gissa om ölen där uppe smakade bra.


På Teneriffa träffade vi Ulla och Christer som vi mötte första gången på Madeira. Av dem fick vi tips om att man kan lägga upp båten på Grenada, godkänt av försäkringsbolaget. Seglare är ett mycket generöst släkte som gärna delar med sig av det mesta. Angenämt och mycket trivsamt.


Vägen åter till Las Palmas gick via Puerto Mogan en söt liten by med smala gränder och låga hus, boganvilla i olika färger.


Anders O flög hem till kylan samma dag som Elisabeth W mönstrade på.


Nu har statusen ökat ytterligare. 2 kuttersmycken, som nu får chansen att tala om annat än motorer, vinschar, segel, LED lampor…..


Nu är vi tillbaka i Puerto Mogan efter att ha testa spinnakern igen.


Idag är det 3 veckor till start för vår segling över Atlanten och vi känner oss varma i kläderna (shorts) 26 grader i vattnet och ALLT fungerar ombord.


Vi ser fram mot att få vår erfarna besättning till Las Palmas.


Styrbjörns stora fina Logga å akterspegeln, hoppas vi många skall få njuta av….

Varma seglarhälsningar.Annette och Anders