måndag 8 februari 2010

Sköna februari

Nu går fullmånen upp en stjärnklar himmel.
Igår gick temperaturen ner under 24 grader, vilket är väl nästan rekord.
Med familjen Hanson, Åsa, Patrik, Vincent, Helois och Walter ombord hade vi en fantastiskt trevlig vecka.Under denna vecka fick vi de första regnskurarna av kaliber och kände inte att det var som vanligt.
Ile de Saint ca 20 M syd om Guadelope var första anhalten. Fortfarande franskt med franska baguetter, croissanter och pain au chockolat som finns att inhandla från kl 07.00 på boulangeriet.

Beslutsvåndan låg i om bad gällde före eller efter frukost. Eftersom Annette gjorde stor fruktsallad hann vi med både och.
28,4 grader gör att lille Walter med sina flytdynor på överarmarna känner sig både trygg och bekväm.Den närliggande sandstranden gjorde hink och spade sin rätta. Klart verkade det som att det var ett omvänt förhållande mellan ålder och energiförbrukning på stranden.Värmen kräver ständig koll på vätskebalansen. Ett intag om ca 2 liter vatten per dag är normalt.

Dominica ytterligare ca 25 M söderut är en självständig stat sedan 1995 blev då fritt från Greate Britain. 2 år senare hemsöktes ön av David en förödande orkan som kostade många liv och mycket stor ekonomisk skada. Många länder har givit sitt stöd bla USA, Kina och Venezuela. Tidigare ”ägare” GB och Holland har visat ointresse.
Gänget ombord på Victory Too fick dock en guidad tur med Edison, som gav oss mycket visdom när han tog oss upp för Indian River.
Numera får båtarna uppför Indian River endast använda åror. Inga utombordare är tillåtna. Vid vändpunkten på Indien River finns en bar, en belöning för den miljömedvetna.

Middag avnjöts på Big Papas restaurang 10 meter från strandens brus och goda fiskrätter, eller rättare sagt skaldjur, Mums!
Nästa dag gör vi en Heldagstur runt Dominica. Guide denna dag var ”Budha” Fransois. En Dominica native med bla 6 års universitetsutbildning i botanik. Så mycket kunskap som Budha förmedlade, går inte att beskriva, men att se honom med en liten sten knäcka upp en kokosnöt han fann vid vägkanten inger respekt. Både mjölken och kokosen var nice. Det går att leva på vad naturen erbjuder!

Allt ifrån djungel till tropisk regnskog. Viss bambu växter 4-11 m/år. Dominica har nederbörd på mellan 1-3 inches/vecka. Översatt i snö blir det min. 50 x 25 cm om året dvs 12 – 36 meter….
Budha hade även erfarenhet av både havssegling och utförsåkning.
128 år blev en dam på Dominica. Budha åt samma kost som denna dam. När vi jämförde våra kostvanor låg vi enl. Budha ganska bra till. Skillnaden var kött, öl och vin. Om detta betyder 30-35 år på livslängden är valet enkelt. Om inte annat är det ganska sent att välja om…
Förutom all info om miljö, botanik, kultur och tradition fick vi bada i Sötvatten (de har 365 åra som rinner ut i havet). Vi fick även en massagedusch i ett häftigt vattenfall i djungeln. Snacka om att känna trycket.
Dominica är mycket miljöinriktat trots sin låga BNP, men de har förstått att deras orörda, oförstörda natur är en långsiktigt oersättlig resurs. Strategin är klar. Bevara Dominica som det är.
Tips: Sätt Dominica på ”Places to visit before You die!”
Inte skriver man gärna om misstag, men om det bara gäller några EC dvs valutan som gäller de ej franska öarna i Västindien East Carribean dollars (2,68 EC=1 US dollar).
Nästa dag beställde vi färskt bröd av en lokal man som uppsökt vår båt. Han kom som avtalat, men brödet var köpt på Supermarcadon och ej lilla kvartersbageriet. Brödet var i plastpåse och datummärkt förrgår…. Det är inte läge för reklamation utan bara att gilla läget och rosta gårdagens överblivna bröd.
Nu har månen gått så högt på himlen så att den inte syns ovan Biminin, kl är 21.30 m a o läggdags.

Vi lever med solen som går upp och ner vid 6.
Mätt av Biff Rydberg, gjord på råvaror från Gran Canaria känns måndagen välkommen med lite ordinarie arbete.
Det är en devis, att 1 dag till havs kräver 1 dag i hamn.
Alltid är det något att stå i.

Livet ombord är ljuvligt.

Varma hälsningar
Annette och Anders