måndag 15 februari 2010

Tänk vad ett snapsglas kan göra
Lördag 13 februari

Vår position är Pigeon Island, W Guadeloupe, där Cousteau gjorde många fina undervattens filmer. Det går normalt många båtar med dykare och snorklare till Pigeon Island, men idag är det svår dyning så de är svårt att få ombord folk från piren. Vågorna slår högt. Vi ligger på redden och märker inte så mycket och av detta. Vi tar vår dinge ut till Pigeon Island. Fin snorkling med många vackra fiskar.

I morse var båten grå. Nedfall av fin aska från Vulkanen på södra Monserat är aktiv och en annorlunda vindriktning har fört sotet hit.
När vi seglade förbi häromdagen på väg till Antigua i lovart om Monserat så var synen läcker, en vulkan på 10 M som ständigt ger ifrån sig rök och damm, en Jätte skorsten, otroligt!

En försommar när vi seglade med våra vänner från Norrköping, Eva och Göran, konstaterades vid sillunchen att det fattades ett snapsglas inköpt på Antigua. Jag berättade att det var en födelsedagspresent från Annette och Oscar, när vi var på Antigua över nyår 2003. Göran med horisonten långt borta sa: ”Det är väl bara att segla dit och köpa nytt.” Nu har vi gjort det, nästan lika som förr med lika fina fiskar som man finner på korallreven.

Vi fick ett vintrigt sms från Berit med bild från Marstrand, vacker väder, is i hamnen och minus 10 grader. Här är det normalt 28 grader varmt. Just nu plaskade det i vattnet och en nyfiken sköldpadda tittade upp. De dyker ofta snart igen, men de ger ett trevligt inslag. Det gjorde också valarna vi såg igår på bara ca 200 meters håll. De sprutar verkligen fontäner när de andas och då förstår man att de är gigantiska bestar man gärna håller sig på avstånd från. Detta gäller särskilt när den stora stjärtfenan går i luften då de dyker. Att få en hit där är nog värre än att gå på grund.

Antigua, English Harbour med bla Nelson Dockyard är en naturlig Hurricane Safe hamn med en fin atmosfär där vi låg på redden 2 nätter.
För att ge bilden av hur ”stort” det är, så räknade vi 22 st Röda topplanterna. Det har man om masten (för flygets skull) är minst 50 meter hög. Jag tror inte vi kan samla ihop så många i hela Skandinavien. Bland dessa segelbåtar fann vi båtar som Ranger och Valsheda, men även världens största En mastare Mirabella, vars skrov lätt rymmer en Engelsk dubbeldäckare. På Mirabella kryllade det av både besättningar, ingenjörer, mekaniker, hantverkare och oändligt med putsfolk. Den största båten utan hyrd besättning var nog Victory Too ändå.

För att det skall vara tryggt, bekvämt och trivsamt måste allt fungera väl ombord såsom kyl, frys, pumpar, elektronisk watermaker, hydralik, winschar och generatorer. Sedan vi lämnade Sverige har vi seglat ca 7500 Miles, motsvarande ca 220 x Marstrand-Skagen och allt har fungerat väl.

Det blåser nästan alltid NO-SO och man ankrar i lä dvs Väst om öarna. Allt från Grenada och norrut. Överallt allt finns det höns som går mer eller mindre fritt på gatorna och då finns det givetvis också en Tupp eller flera. Dom har det gemensamt att inte kunna klockan. Man garderar sig med att gå tidigt till sängs för att vara uppe med Tuppen.

På vår väg söderut har vi ankrat vid Il de Sainte, en fransk ögrupp och där finns en fantastisk krog på stranden. Där fanns det igår Hummer meny. Krögaren/Kocken hämtade allteftersom, humrarna han hade i en bur som stod i vattnet på stranden, ca 3 m från vårt bord. Även på bättre ställen är klädseln Casual dvs shorts och pikétröja och mer behöver man heller inte för värmens skull. När det är kyligt blir det ca 24 grader på natten.
Som Fralleman tar man dingen till Boulangeriet och får färska krispiga baguetter och varma croissanter. De med smör på……
På lördag är vi på Martinque för att få ombord vänner från Ledberg, Peter, Birgitta och Louise. Dom säger sig redan ha resfeber. Hur skall det gå i värmen.

Vulkandammet har avtagit, så nu får vi hosta mineraler och städa ALLT. 500 liter vatten har redan gått åt för att spola båten ovan ifrån.
50 cm tjock is i Smögens hamn är inte bättre.

Allt väl ombord

Varma hälsningar
Annette och Anders