måndag 31 augusti 2009

Blogg 29/8

Att skriva en blogg från La Coruña är enkelt: ”Fantastico”.

Vi har blivit kompisar med El President German och hans närmaste man, som bl a bokade bord till lunchen på Yacht clubbens terrass dagen för avsegling 25/8. Service på högsta nivå.

Det började med att Anders efter ankomst till Coruña stod på pontonen och kollade förtöjningar, rigg och ordning i största allmänhet. Då kom 3 gentlemän ut på pontonen och ställde sig bredvid och tittad och kommenterade. Efter någon minut klev jag ombord. Då började de ställa frågor om båten och frågade hur länge vi skulle stanna.
Jag frågade om tips på en bra Tapas restaurang. Det kom flera förslag jämte en fråga om vi kom till vinprovningen på klubben om torsdag? Ja, hur blir man inviterad? Ligger ni här i Yachtklubben har ni en given inbjudan det vet min vän här och pekar på den äldste med Rolexklocka, han är klubbens president.

Med nyvunna norska vänner på en Najad 57, Ko-Ko, åt vi middag på klubben 2 kvällar.
Inkl. miljö, 3 rätter med drink, öl, vin och kaffe för 25 Euro är prisvärt.
Blir man dessutom bjuden på en drink hos Gräddan efterpå, är det lätt att förstå att lunchen vi blev inviterade till dagen därpå, inte började förrän efter 15.00.

Vi blev också ombedda att skriva en rad om våra äventyr i gästboken. Detta gjorde vi högtidligen i styrelserummet, som låg på ett eget plan i huset med en separat hiss….
Förutom de blå mattorna och mahognypanelen bjöds vi på öl och Tapas serverat av vitklädd kypare med axelklaffar.

Spaniens kung Juan Carlos har också skrivit i samma gästbok, fick vi visat oss. Våra spanska vänner förklarade att även Franco tillbringat sina somrar i La Coruña och på Yacht Clubben.
I dessa kretsar beskrevs han som lugn och försynt. Huruvida Franco blev ombedd att skriva i den helfranska gästboken framgick inte. Det kändes inte passande att fråga heller.


Vår tid i La Coruña blev längre än som behövdes för att vänta på reservdelar till Watermakern och varmvattenberedaren som Eric skickat med DHL. Våra grabbar Oscar och Eric ger oss en fantastisk ”Markservice” av allt det vi lämnat bakom oss.

Förutom att reparationerna tog viss tid, så hade stan stor dragningskraft, helt enkelt en mysig stad med smala gränder. Tänk en 500 meter lång gata med BARA uteserveringar, vilken puls!

Förr eller senare ruttnar man i hamn. Vi skulle vidare runt Hörnet NV Spanien med kurs som började på ca 2900 för att sedan vrida moturs och sluta på 830.

Det var som att runda Sörlandet i Norge -08 med Elisabeth och Christer. Precis dit man styrde kom vinden ifrån.
Sista biten in mot Baiona gick det dessutom trögt. Vi hade fått fisketöj i propellern. En dykare ordnades genom Yacht Clubben och han plockade upp ca 10-25 kg tågvirke (torrvikt).

Nu blir det att skaffa tuber och en PCB. Dykarkompressor är redan på plats.
Det är tydligen så att det är som beräknat, inte om utan när man får något i propellern. Våra vänner på Najad 57 fick bada redan i engelska kanalen.

Vädret har de senaste 14 dagarna varit högtryck och Gribfilerna Annette laddar ner har liknat varandra, lite vind, lite dimma, lagom temperatur och mycket sol.

Nu blir det 2 dagar vi Spanska Paradisöarna Islas Cies 6 M NV Baiona, en ankringsplats med sandstränder.

Planerna är därefter Portugal, Porto, Cascais ev. Lagos och kanske någon bra marina på Madeira innan vi når Kanarieöarna.

Soliga hälsningar
Annette och Anders